דרורה דומיני ואבי סבח, עוד רגע; ציון אברהם חזן, טִקְסֵי אֵשׁ רֵעִים, פֶּרֶק ב׳: יְדִידוּת > דרורה דומיני ואבי סבח, עוד רגע; ציון אברהם חזן, טִקְסֵי אֵשׁ רֵעִים, פֶּרֶק ב׳: יְדִידוּת

תערוכות חדשות במוזיאון בית אורי ורמי נחושתן:

דרורה דומיני ואבי סבח, עוד רגע; ציון אברהם חזן, טִקְסֵי אֵשׁ רֵעִים, פֶּרֶק ב׳: יְדִידוּת

פתיחה: שבת, 20.1.18, בשעה 12:00

מקבץ התערוכות החדש במוזיאון בית אורי ורמי נחושתן כולל שתי תערוכות: תערוכה זוגית לאמנים דרורה דומיני ואבי סבח ותערוכת יחיד לאמן ציון אברהם חזן.

דרורה דומיני ואבי סבח, עוד רגע

עוד רגע היא תערוכה זוגית ראשונה של האמנים דרורה דומיני ואבי סבח, על אף היכרות רבת שנים ולא מעט שיתופי פעולה קודמים ביניהם. באולם המרכזי של המוזיאון מציג כל אחד מהם פרויקט אישי, תוך חלוקת המרחב לאזורי תצוגה מובחנים – סבח מציג על הקירות ודומיני על הרצפה, ויחד הם יצרו עבודה משותפת המהווה כעין אקט זוגי ממסגר לתערוכה.

אבי סבח מציג בתערוכה את הפרויקט עונשין, סדרת רישומים קטנים בעפרונות צבעוניים ואפר על נייר שהיא מעין יומן יומי מאויר. הסדרה השלמה כוללת מאות רישומים (כ- 700 עד כה) אותם הוא יוצר מדי ערב, החל מלידת בנו השני. הרישומים מתארים רגעים קטנים, פרטיים ואינטימיים, המתרחשים במרחב פתוח או בחלל ביתי מרומז. הסצנות מצטרפות לשרשרת סיפורית של רגעי שגרה נפיצים, קפקאיים, אבסורדיים וקשים, אך גם מלאי חמלה והומור.

דרורה דומיני יצרה לתערוכה פסל חדש – מונומנט מקוטע עשוי במות בגבהים משתנים, המשלב חומרים שכבר הפכו למזוהים עם עבודותיה מן השנתיים האחרונות: משטחי עץ ובטון, רשתות ברזל, רנדופן ורוד, חול ים וחצץ גס. מתווה העבודה מבוסס על תבליט של האמנית קתה קולביץ', קינה לזכר ארנסט ברלך שמת ב-1938. הקונקרטיות וההפשטה של הפסל מקבלים ביצירה ביטוי של דף חלק המזמין לצקת לתוכו באופן לא סלקטיבי ביטויי קינה וצער על עוולות חורבן ומוות באשר הם, כפי שמציעה גם נקודת המוצא של העבודה.

דרורה דומיני (נ. ב-1950, קיבוץ מרחביה, חיה ויוצרת בתל אביב) היא מרצה בכירה לפיסול במחלקה לאמנות בבצלאל. עבודותיה הוצגו בתערוכות בארץ ובעולם ונמצאות באוספי מוזיאון ישראל, מוזיאון תל אביב, מוזיאון הרצליה ועוד. היא יצרה פסלי חוצות בתל אביב, ירושלים, חיפה ועוד.

אבי סבח (נולד ב-1977 במעלות תרשיחא, חי ויוצר בתל אביב) הוא בוגר בהצטיינות של המחלקה לאמנות בבצלאל וכיום מכהן בה כמרצה. ממקימי ברבור, גלריה חברתית לאמנות בירושלים. עבודותיו הוצגו בגלריות ובמוזיאונים רבים בארץ ובעולם ונמצאות באוספי מוזיאון ישראל, מוזיאון חיפה ועוד.

ציון אברהם חזן, טִקְסֵי אֵשׁ רֵעִים, פֶּרֶק ב׳: יְדִידוּת

תערוכת היחיד של ציון אברהם חזן במוזיאון בית אורי ורמי נחושתן היא פרק שני בפרויקט העוסק בחוויה של פגיעה מכוח אוהד – תופעה המוכרת במציאות הצבאית כירי דו-צדדי (דו"צ), ירי מ"אש כוחותינו" או "אש ידידותית". התערוכה כוללת מיצב ועבודת וידיאו חדשה הממוקמים בשני חללים עוקבים, שבהם אלמנטים המאזכרים מרחבים ביתיים.

שולחן הסעודה בחלל הפנימי הוא זירת התרחשות שנותרה לאחר מעשה; השולחן עמוס באמצעים טקסיים המאפיינים את מורשת יהודי המזרח: סידורי תפילה, זוגות פמוטים, גביעי יין ומאכלים מסורתיים. החפצים ערוכים על השולחן בסדר שהוא זר למסורת אליה הם שייכים, וניתן לפענחם כטקס אזכרה בדיוני או כמעין לחש נגד עין הרע. עבודת הווידיאו צולמה באשקלון, במגרשי חול ריקים שחוצצים בין בניינים בשכונת מגורים חדשה. בסרט נראית חבורת נערים מקומית שקועה במשחק לוחמה בז'אנר משחקי ה-Augmented Reality ("מציאות רבודה"). מהלך המשחק מואץ עם ההתקדמות בעלילה, בה נבנית מערכת יחסים טעונה בין הדמויות המשתתפות לבין אובייקטים דוממים או דוממים-לכאורה.

מיצב האזכרה ועבודת הווידיאו הם שני מרכזי כובד מקבילים בתערוכה, ואף שהם מתפקדים כיחידות עצמאיות, נוצרים ביניהם יחסים סימטריים של הכלה או השלמה.

ציון אברהם חזן (נולד ב- 1986, קליפורניה, גדל באשקלון, כיום חי ויוצר בתל אביב) הוא אמן ויוצר סרטים. בוגר המדרשה לאמנות בבית ברל. בשנת 2013, מיד עם סיום לימודיו, הוזמן להציג תערוכת יחיד ראשונה במוזיאון תל אביב לאמנות. עבודותיו הוצגו במקומות נוספים בארץ ובעולם, בהם מוזיאון הרצליה, הגלריה העירונית קו 16 תל-אביב, המרכז לאמנות דיגיטלית, חולון, ומוזיאון מרטין גרופיוס-באו, ברלין. ב-2014 נבחר להשתתף בתכנית השהות Artport שבתל אביב.

אוצרת: סמדר קרן

פתיחה: שבת, 20.1.18, בשעה 12:00, נעילה: שבת, 21.4.18