חוד החנית

אשדות מגויסת לחזון הגדול

אוצרת: רות שדמון

תערוכה זו היא מזכרת לפועלם הרב של חברי קיבוץ אשדות יעקב בשנים שקדמו להקמת המדינה, כמקרה בוחן לתנועה הקיבוצית כולה – חלוצה, ציונית ומגויסת. התערוכה כוללת מבחר תצלומים של שני צלמים ילידי גרמניה אשר התיישבו בעמק הירדן ובה חיו ופעלו – נפתלי אופנהיים ואליהו כהן. בתצלומים נראים רגעי שגרה לצד רגעים הרואיים מתקופת טרום המדינה בשנים 1933–1948, החל מהקמת ישוב יהודי במקום מרוחק ולוהט ועד למלחמת השחרור.

התצלומים המוצגים מאורגנים סביב נקודות ציון נבחרות: פיתוח חקלאות, חרושת, הגנה וביטחון, הקמת מערכת חינוך, תרבות, בניה וקליטת עליה; הקמת תחנת החשמל בנהריים; התגייסות לפלוגות השדה והנוטרות; התגייסות להקמת יישובי חומה ומגדל; אימוני פלוגות פלמ"ח – פלוגה א' ופלוגה ג'; הכשרות פלמ"ח – הכשרת עמל שהקימה את קיבוץ יפתח והכשרת רגבים – קיבוץ מעגן מיכאל; קיבוצים שהוקמו על ידי חברות נוער שהתחנכו באשדות יעקב: גשר, בית הערבה, הגושרים, החותרים, רביבים, דברת, אייל, קדמה, נחשולים וצאלים; התגייסות לצבא הבריטי בימי מלחמת העולם השנייה (46 גברים ונשים) והתגייסות לפלמ"ח (31 גברים ונשים); הקמת תעופה עברית על אדמת אשדות יעקב; השבת השחורה – מאסר כל הגברים על ידי הבריטים והחזקתם במחנות מעצר בלטרון וברפיח במשך כמה חודשים; פינוי אוכלוסייה לא לוחמת במלחמת השחרור לחיפה ויגור למשך כמה חודשים; העברת הרפת ליגור בזמן המלחמה למשך כמה חודשים; העברת עדר הכבשים ליבנאל; גיוס משאיות ונהגים של הקיבוץ לשיירות שעלו לירושלים הנצורה; והגנה על אשדות יעקב במלחמת השחרור.

הצלם נפתלי אופנהיים נולד בגרמניה בשנת 1912. בשנת 1937 עלה לישראל, חלה במחלת הפוליו והסב את תחביב הצילום למקצוע. היה חבר קיבוץ עין גב ובמשך 16 שנים, עד מותו בשנת 1953, תיעד את קיבוצי עמק הירדן ואת העיר טבריה. הוא השאיר אחריו כ- 50,000 תשלילים. בשנת 2014 הופקה במוזיאון בית אורי ורמי נחושתן תערוכה מקיפה מתצלומיו בשם "אנשי הכנרת" (אוצר: גיא רז). התערוכה נדדה למוזיאון ארץ ישראל בתל אביב וליד טבנקין באפעל.

אליהו כהן נולד בגרמניה בשנת 1910 ועלה לישראל ב- 1934. הוא התיישב בגשר הישנה אשר באותה עת בדיוק עברו אנשיה להקים את קיבוץ אשדות יעקב. באשדות יעקב הקים את ביתו ובו חי עד למותו בשנת 1993. שנים רבות תיעד במצלמתו את חיי הקיבוץ וחבריו. בשנת 1995 הוצגה במוזיאון בית אורי ורמי נחושתן תערוכתו "אני מצלם היסטוריה" (אוצר: גיא רז). התערוכה נדדה למוזיאון תל חי, כנסת ישראל, מוזיאון קריניצקי ברמת גן ומוזיאון ארץ ישראל בתל אביב.

אפריל 2018, יום העצמאות ה- 70 למדינת ישראל

אגף ספריית שץ

התערוכות הופקו לרגל חנוכה מחודשת של המבנה הכולל את ארכיון הקיבוץ, חדר הזיכרון, ספריה ואולם תצוגה לתערוכות מתחלפות. באולם מתקיימות סדנאות אמנות לגני ילדים ולתלמידי בתי ספר הבאים לבקר במוזיאון, חוגי אמנות, שיחות גלריה וכנסים.

הפעלת המקום התאפשרה בזכות מזכירות אשדות מאוחד לרגל ציון שנת השישים למוזיאון בית אורי ורמי נחושתן. יבואו על הברכה כל הנותנים יד למימוש הפרויקט: ארנון אפרת, ולדימיר אזבל, דני אזבל, אהרון הדר, שולה אבישר, עמית וייסברג, שאול ינאי, אתיקה בן פורת, תמר מעיין, חמדה נתן, חוה גל עוז, רותי ביסקר, סמדר קרן, מרב שין בן אלון, רותי שדמון, יעל קציר, ואיתן רונן.