חפשו אותנו בפייסבוקחפשו אותנו באינסטגרם דף הבית | פעילויות ואירועים | אגף חינוך ומורשת | מידע לביקור | אודות | About the museum

רעות דפנא, של מי את?

אוצרת: ד"ר איילת כרמי

בתערוכת היחיד המוזיאלית הראשונה שלה מציגה האמנית רעות דפנא ציורי שמן ורישומי פחם מהשנים האחרונות המבוססים ברובם על תצלומים מארכיון קיבוץ מעוז חיים, שאליו עברה בשנת 2016 בעקבות בן זוגה. חלק ניכר מהתצלומים צולמו בידי סבו, אביטל דפנא (1916–1980), ממקימי הקיבוץ ודמות מרכזית בחיי הקהילה. בחירתה של רעות בתצלומי הארכיון של מעוז מבטאת את רצונה לפענח ולהבין את המורשת המשפחתית של בן זוגה ואת ההיסטוריה והקודים החברתיים של המקום שבו היא חיה.

הציורים בתערוכה אינם העתקים מושלמים של התצלומים. על ידי שינוי הפריים, בחירה לא שגרתית של קומפוזיציות והדגשת פרטים, רעות מבליטה את האיכויות האסתטיות של התצלומים ובכך הופכת את המוכר, הרגיל והנפוץ לשונה ולזר. באמצעות ההזרה של הבנאלי והפניית תשומת ליבנו אל היומיום כנושא שראוי לחקירה ולהתפעלות אסתטית, ציוריה מאירים את המשותף והדומה שב"אלבום המשפחה" הקיבוצי, חושפים את הקודים החברתיים הטמונים בו ואת התבניות שמאפיינות אותו. הם מעלים שאלות הנוגעות למושגים כמו שייכות וזרות, זהות אישית, משפחתית ומקומית, ובוחנים את מורכבותם של מערכות יחסים בקהילה. שאלות אלו מקופלות בשאלה הניצבת בכותרת התערוכה, אשר מופנית לכל מי שמבקר בקיבוץ  – "של מי את.ה?". בקיבוץ, הרי, "כולם שייכים למישהו" או לא שייכים כלל.

בתוך הציורים המבוססים על תצלומי הארכיון, רעות ממקמת גם כאלה המושתתים על תצלומי משפחתה מילדותה במושב שרונה. כך היא שותלת, הלכה למעשה, את סיפור משפחתה בתוך ההיסטוריה של מעוז חיים ומשפחת דפנא ומאחדת את ההיסטוריות הצילומיות של שתי המשפחות במרחב אחד. המשחק החזותי המתעתע של ציורי המשפחה השייכים־לא־שייכים למרחב הקיבוצי, מהדהד את היותה של רעות עצמה שייכת־לא־שייכת למעוז חיים ולהיסטוריה שלו – תושבת חדשה במונחי העמק.

פתיחה: שבת 18.5.24; נעילה: שבת, 14.9.24