חפשו אותנו בפייסבוקחפשו אותנו באינסטגרם דף הבית | פעילויות ואירועים | אגף חינוך ומורשת | מידע לביקור | אודות | About the museum
 
חדשות המוזיאון
     

אריה אַלוַאיל I מביתניה לוינה ובחזרה

אוצרת התערוכה      גליה גביש
 
הפתיחה  בשבת -    22.1.11     בשעה 12:00         נעילת התערוכה -    16.4.11 
 
אריה אַלוַאיל1967-1901   היה צייר, מורה לאמנות, מעצב ומאייר וממייסדי אגודת הציירים. הוא עלה לארץ בשנת 1920 והיה ממיסדי "ביתניה עילית", שם החליט להיות אמן. הוא חזר לאירופה ללמוד אמנות באקדמיה בווינה. עם תום לימודיו חזר ארצה ויצר מכלול עבודות המבטא זיקה מיוחדת ואהבה לנוף הארצישראלי.
 
התערוכה בבית אורי ורמי נחושתן מתמקדת בהתחלות: החל מחוויות ביתניה, יצירתו בשנות לימודיו בוינה, ויצירתו בשנים הראשונות בארץ. בתערוכה מוצגת סדרת הדפסי אבן "טורא אפורה" (ההר האפור) ובה דימויים השאובים מחוויותיו בביתניה. כן מוצגות בתערוכה תמונות מהתקופה המעצבת שלו כאמן, עת ספג השפעה מן האמנות האקספרסיוניסטית הגרמנית של שנות העשרים, וכחבר בקבוצת ה"קונסטשאו" של אגון שילה, גוסטב קלימט, ואוסקר קוקושקה הציגעמם בתערוכת "רבע המאה" בוינה.
 
עם שובו ארצה ב-1926 הוא סייר ברחבי הארץ וצייר מנופיה. ההשפעה המרכזית על יצירתו היתה תחושת הזיקה שלו אל התחייה התרבותית של העם היהודי. אלואיל ראה עצמו כחלוץ התורם את חלקו למפעל הציוני דרך האמנות: בציור נופיה ואנשיה של הארץ, בפיתוח צורתה של האות העברית, וביצירת ייצוגים עכשוויים של סיפורי התנ"ך. המעבר מאירופה למזרח התיכון חייב את אלואיל להתמודד עם השמש הארץ ישראלית הלוהטת. עם השנים פיתח שיטה של ציור בטבע השכם בבוקר, עת האור רך, שאיפשרה לו "לצייר את רעד האוויר". אַלוַאיל הוא אחד האמנים הראשונים, אם לא הראשון שבהם, אשר ציירו את עמק הירדן. ציוריו מבטאים את אהבתו הגדולה לארץ ישראל ולחלוצים. עבודותיו הוצגו בתערוכות יחיד רבות בארץ ובעולם, חלקן הגדול במוזיאון תל-אביב, שאלואיל היה ממקימיו.
  
אלואיל צייר גם פורטרטים ורישומים רבים של תלמידיו בשפיה וכן רישומי נופים. מאחר שהתפישה האמנותית באותה עת גרסה שרישום הוא רק כלי עזר והכנה לציור השמן, מרבית הרישומים שלו לא הוצגו מעולם. הרישומים, שחלקם מוצגים בתערוכה,  מתארים בחן את ההווי של חברת הנוער בזמן העבודה בשדה, במטבח, וכן מנופי הארץ.
 
הדים מאוחרים יותר לחוויית ביתניה נמצאים גם בספריו "אל החוף" ו"מתור הארץ" המוצגים בתערוכה והמאויירים בפיתוחי לינול. בספרים אלה וכן בספר רות, בו מלווים פיתוחי הלינול בקליגרפיה ייחודית שלו, מצויים איורים אקספרסיביים בשחור לבן ודימויים רבי עוצמה. בספר רות עוברים הטקסטים העתיקים התחדשות המטעינה אותם במשמעות פוליטית ובפרשנות אישית הקושרת אותם אל המציאות של המאה ה-20.
 
התערוכה הנוכחית, בבית אורי ורמי נחושתן, מתמקדת כאמור בשנים הראשונות, ומעמתת את עבודותיו באירופה מול עבודותיו בשנותיו הראשונות בארץ. בהמשך שנות עבודתו, עד פטירתו בשנת 1967 והוא בן 66, הרבה לצייר בנופי שפלת החוף והגליל.
כפי שכתב בהערות האוטוביוגרפיות שלו:" כל חפצי הוא לצייר את האדמה מצאת השמש ועד בואה".
 
 
 
 
 
      
12345

 

 

 

 

 

     
תערוכות מוצגות
תערוכות בעבר
חינוך במוזיאון
מאמרים
 

עיצוב ובניית האתר
Studio-ViTi
שעות פתיחה: ב׳-ד׳ 15:00-10:00, ה׳ 17:00-10:00
ו׳ ושבת 14:00-10:00
בימי א׳ המוזיאון סגור
לתיאום ביקור במועד אחר: 04-6757737

uriandrami.museum@gmail.com
משרד התרבות והספורט